Private Residence, Australia

CENTRAL TO THE DESIGN OF THIS HOUSE IS A PROMINENT THREE-STORY STAIR TOWER, INSPIRED BY A SHIGARAKI VASE FROM ISAMU NOGUCHI’S PRIVATE COLLECTION. THIS SCULPTURAL ELEMENT, WITH ITS SUBTLE, ORGANIC FORM, IS ELEGANTLY JUXTAPOSED WITH THE ORDERED, RECTILINEAR MASSING FROM WHICH IT EMERGES. INTERSECTING VOLUMES AND PLANES OF BOARD-FORMED CONCRETE AND WOOD REVEAL A SOPHISTICATED, BALANCED GEOMETRY IN BOTH PLAN AND ELEVATION.

INSIDE, THE SEQUENCING OF SPACES ALLUDES TO A HIERARCHY AND ORDER ONE MIGHT FIND IN A MAJOR PUBLIC BUILDING, YET CONVEYS A CLEAR NARRATIVE OF SIMPLE, PURE SPACES. A VAST TWO-STORY ATRIUM IN THE CENTER OF THE HOUSE SERVES AS THE PRIMARY ORGANIZING ELEMENT AND TRANSITION SPACE, WITH SECONDARY ROOMS EXTENDING FROM THIS MAIN COMMUNAL LIVING SPACE. TIERED POCKET GARDENS AND PRIVATE COURTYARDS ARE INTERWOVEN INTO THE DESIGN OF THE BUILDING, PROVIDING AREAS OF RESPITE, ACCESS TO DAYLIGHT, AND CONNECTION TO THE OUTDOORS. THESE SPACES, AS WELL AS THE MANY INTIMATE, CONSIDERED INTERIOR SPACES, BELIE THE BUILDING’S SCALE. THE THOUGHTFUL, HUMANISTIC APPROACH TO THE DESIGN OF INDIVIDUAL ROOMS TEMPERS THE SENSE OF MONUMENTALITY OTHERWISE EVOKED BY THE BUILDING’S STATURE AND MATERIALITY.